Κορωνοϊός: (Αυξάνονται τα κρούσματα, μεγάλη ανησυχία ) Νοσοκομεία, γάμοι και στρατόπεδα εστίες εξάπλωσης του ιού

Μετά τους γάμους, μία νέα εστία μολύνσεων του κορωνοϊού φαίνεται πως άνοιξε και μάλιστα στο πιο σημαντικό κομμάτι καταπολέμησής του: στα νοσοκομεία.

Από τα 124 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, τα δέκα αφορούν γιατρούς από νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, ξυπνώντας «μνήμες» από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και αρκετοί γιατροί νόσησαν στα πρώτα στάδια εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Από τα δέκα κρούσματα στον χώρο της Υγείας, τα τέσσερα αφορούν επαγγελματίες στην ουρολογική κλινική του νοσοκομείου «Γεννηματάς» και τα άλλα έξι αφορούν γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική. Ηδη έχει ξεκινήσει διαδικασία ιχνηλάτησης, ενώ τα νοσοκομεία έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες απολύμανσης και ελέγχων στο προσωπικό.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μέσα στην τελευταία εβδομάδα, συνολικά 13 άνθρωποι του συστήματος Υγείας έχουν νοσήσει, ενώ αργά τη νύχτα της Τετάρτης, κυκλοφόρησε η πληροφορία πως άλλα τρία μέλη του ΕΟΔΥ νόσησαν σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Ηλεία. Σύμφωνα με το tempo24.gr, αμφότεροι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ σε φιλοξενούμενους και προσωπικό στο συγκεκριμένο κέντρο.

Ανησυχεί η διασπορά των κρουσμάτων από τους γάμους
Την ίδια ώρα, τα κρούσματα από τους δύο γάμους σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη αυξάνονται, αλλά αυτό που ανησυχεί είναι πως εντοπίζονται σε διαφορετικούς Νομούς, γεγονός που αυξάνει τη διασπορά του ιού. Την Τετάρτη, ανακοινώθηκε άλλο ένα κρούσμα στην Θεσσαλονίκη που συνδέεται με τον γάμο που έγινε στην συμπρωτεύουσα και δύο ακόμα κρούσματα στην Ρόδο, και αυτά συνδεόμενα με την ίδια θρησκευτική τελετή. Τα προηγούμενα 24ωρα είχαν επιβεβαιωθεί κρούσματα στον Εβρο και την Πέλλα, που αφορούσαν σε καλεσμένους στον ίδιο γάμο.

Οσον αφορά τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη, 18 κρούσματα στον Εβρο όλα συνδέονται με τον γάμο, καθώς και άλλο ένα στην Μαγνησία. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ δείχνει πως πέρα από την διασπορά σε αρκετούς νομούς, υπάρχουν και αρκετές εστίες που εξακολουθούν να βγάζουν κρούσματα, όπως το εργοστάσιο κρέατος στην Καβάλα, αλλά και το στρατόπεδο στον Βόλο.

Πώς μοιράζονται τα κρούσματα κορωνοϊού
Δεκαπέντε (15) κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, εννέα (9) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως.
Είκοσι δύο (22) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής
είκοσι δύο (22) στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων 4 αφορούν ενδονοσοκομειακή συρροή στην ουρολογική κλινική του ΓΝΘ «Γεννηματάς», δύο συνδέονται με το κρούσμα στην Α’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, ένα συνδέεται με τον γάμο στους Αμπελοκήπους και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Ενα (1) στην Αρκαδία.
Ενα (1) στη Δράμα.
Δύο (2) στη Ρόδο, συνδεόμενα με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
Δεκαοκτώ (18) στον Εβρο, όλα συνδεόμενα με τον γάμο της Αλεξανδρούπολης.
Δύο (2) στην Ημαθία.
Οκτώ (8) στην Καβάλα, συνδεόμενα με το cluster στην κρεατοβιομηχανία Vikre.
Οκτώ (8) στη Λάρισα, από τα οποία τα έξι αφορούν σε γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική, και ένα είναι στενή επαφή τους.
Εξι (6) στη Μαγνησία, από τα οποία τα τέσσερα συνδέονται με το cluster του στρατοπέδου του Στεφανοβικείου στον Βόλο και το ένα συνδέεται με τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη.
Ενα (1) στην Πιερία.
Ενα (1) στην Καστοριά.
Ενα (1) στην Κέρκυρα.
Δύο (2) στην Κοζάνη.
Ενα (1) στις Κυκλάδες.
Ενα (1) στην Πέλλα.
Δύο (2) στη Χαλκιδική.
Ενα (1) στα Χανιά.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
«Ανακοινώνουμε 124 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.973, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες. 1.349 (27,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.479 (49,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη. Πρόκειται για 3 (23,1%) γυναίκες και 10 άνδρες. To 69,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31,9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».