Η μαία με τα 3 μωρά στην αγκαλιά για να τα σώσει, στο γεμάτο συντρίμμια νοσοκομείο στη Βηρυτό!

Οι φωτογραφίες από τη Βηρυτό, από την έκρηξη που συγκλόνισε την πόλη, κάνουν τον γύρο του κόσμου. Μια από αυτές ξεχωρίζει. Μια μαία με τρία νεογνά στην αγκαλιά, τρέχει να τα σώσει.

Η νοσηλεύτρια της περίφημης φωτογραφίας κρατά σφιχτά, ασφαλή στην αγκαλιά της τρία νεογνά που μέχρι πριν από λίγο νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νεογνών νοσοκομείου της Βηρυτού. Ώσπου η έκρηξη στο λιμάνι συντάραξε τη Βηρυτό και τμήμα της οροφής του νοσοκομείου κατέρρευσε. Τα τζάμια έγιναν κομμάτια και το νοσοκομείο από τόπος ασφάλειας μετατράπηκε σε ένα επικίνδυνο και αφιλόξενο μέρος.

Η νοσοκόμα, το όνομα της οποίας δεν έχει αποκαλυφθεί, πήρε στην αγκαλιά της τα τρία μωρά για να τα σώσει. Ένας φωτορεπόρτερ, ο Μπιλάλ Τζαουίς, που βρέθηκε εκεί, πρόλαβε να τη φωτογραφίσει.

Photo by Lebanese photojournalist Bilal Jawich of a nurse at Beirut Roum hospital maternity ward, cradling 3 newborns and calling for help

Εικόνα

Στη λεζάντα που συνοδεύει τη φωτογραφία, ο φωτογράφος περιγράφει πώς η νοσοκόμα έσπευσε στο τηλέφωνο για να ζητήσει βοήθεια κρατώντας στην αγκαλιά της σφιχτά τα τρία μικροσκοπικά μωρά. «16 χρόνια φώτο ρεπορτάζ και πολλοί πόλεμοι. Μπορώ να πω ότι δεν έχω δει ποτέ αυτό που είδα σήμερα», έγραψε.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του κόσμου, ούτε και τα νοσοκομεία γλίτωσαν από τη δυνατή έκρηξη που έπληξε χθες τη Βηρυτό. Την ώρα που υπήρχε τεράστια ανάγκη για περίθαλψη, κάποια από τα νοσοκομεία της πόλης ήταν αδύνατο να την προσφέρουν.

Τουλάχιστον τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία στη Βηρυτό υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την έκρηξη και δεν μπόρεσαν να δεχτούν ασθενείς, ανέφεραν οι γιατροί.

Πηγή του Αμερικανικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Βηρυτό, ένα μεγάλο και διάσημο ιδιωτικό νοσοκομείο, δήλωσε ότι στέλνουν ασθενείς που δεν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία έξω από την πρωτεύουσα.

Τουλάχιστον τέσσερις νοσοκόμες πέθαναν και πέντε γιατροί τραυματίστηκαν στο Νοσοκομείο του Αγίου Γεωργίου στη Βηρυτό, που επλήγη σφοδρά από την έκρηξη που προκλήθηκε από το νιτρικό αμμώνιο, σύμφωνα με τον Δρ. Joseph Haddad, διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Ο Δρ. Haddad μόλις είχε τελειώσει τη βάρδια του και περπατούσε ως το σπίτι του στο κέντρο της Βηρυτού, όταν συνέβη η έκρηξη. Έσπευσε να δει τι είχε απογίνει η οικογένειά του και ανακάλυψε ότι το διαμέρισμά του είχε καταστραφεί εντελώς.

Στη συνέχεια επέστρεψε στο νοσοκομείο για να βοηθήσει, αναμένοντας ότι θα ήταν απασχολημένος με τη νοσηλεία ασθενών που τραυματίστηκαν από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Αλλά ανακάλυψε ότι και το νοσοκομείο ήταν ερείπια.

«Οι ασθενείς κατέβαιναν από τις σκάλες, οι ανελκυστήρες δεν λειτουργούσαν», είπε ο Δρ Haddad. «Ήταν η βαθύτερη κόλαση της Αποκάλυψης. Όταν επέστρεψα στο σπίτι μου μια ώρα αργότερα, οι άνθρωποι έκλαιγαν στους δρόμους».

Ο Δρ Peter Noun, επικεφαλής του τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας και Ογκολογίας του Νοσοκομείου St. George της Βηρυτού, δήλωσε: «Όλοι οι όροφοι του νοσοκομείου έχουν υποστεί ζημιές. Δεν είδα κάτι τέτοιο ούτε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Είναι μια καταστροφή. Οι γονείς και τα παιδιά ήταν στα δωμάτιά τους. Όλοι έπεσαν κάτω, τα τζάμια έσπασαν, η οροφή έγινε κομμάτια».