Τουλγαρίδης :Οι Ρομά θα στεγαστούν αλλά πρέπει να βρεθούν στέγες!

Αδικαιολόγητη η ανησυχία και αβάσιμη η προειδοποιητική επιστολή πολιτών από τα Προσφυγικά που έδωσαν βάση σε πληροφορίες ότι επίκειται εγκατάσταση σκηνιτών του καταυλισμού Ριγανόκαμπου στη συνοικία.
Την κατηγορηματική αυτή απάντηση δίνει μέσω της «Π» στους πολίτες ο πρόεδρος του Κοινωνικού Τομέα του Δήμου Κων. Τουλγαρίδης.
Όπως μας εξήγησε όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει το διάβημα, η ομαδική εγκατάσταση του πληθυσμού σε εντοπισμένα σημεία θα ήταν παράλογη και αντικοινωνική. Αντίκειται μάλιστα στους όρους του προγράμματος στέγασης και ενσωμάτωσης της μειονότητας στο ευρύ κοινωνικό σώμα.
Η φιλοσοφία του προγράμματος δεν είναι αυτή της μετάβασης από ένα γκέτο σε ένα άλλο, έστω και «αστικοποιημένο».
Όπως λέει ο πρόεδρος του οργανισμού, το πρόγραμμα προβλέπει ισορροπημένη διασπορά του μειονοτικού στοιχείου στον πολεοδομικό ιστό, με σκοπό την ενσωμάτωση.
Ήδη έχουν αποδεχθεί τη μετεγκατάσταση 11 οικογένειες του προβληματικού καταυλισμού, που αριθμούν συνολικά 40 άτομα ή και περισσότερα. Μάλιστα, δυνάμει προηγούμενου προγράμματος, έχουν μετεγκατασταθεί σε σταθερές κατοικίες τρεις οικογένειες μέχρι τώρα.
Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι παρατηρείται δυσκολία στην ανεύρεση στέγης: Οι ιδιοκτήτες εκδηλώνουν διστακτικότητα στη διάθεση των σπιτιών τους σε μέλη της μειονότητας, λόγω προκατάληψης ως προς τα ήθη της διαβίωσης και ανησυχούν για απαξίωση της ιδιοκτησίας τους.
Ο κ. Τουλγαρίδης καθησυχάζει: Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Δήμος θα είναι εγγυητής απέναντι σε τυχόν βλάβες ή φθορές. Επιπλέον κίνητρο είναι το ύψος του ενοικίου. Προσφέρονται 5,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ποσό όχι ευκαταφρόνητο στις μέρες μας.
Το πρόγραμμα δεν προβλέπει μόνο στέγαση των Ρομά. Επιβάλλει, από πλευράς τους, την τήρηση ορισμένων απαράβατων όρων, ένας από τους οποίους είναι η φοίτηση των παιδιών της οικογένειας στο σχολείο.
Ο Δήμος έχει κάνει διάβημα προς την Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων του νομού, για να συμβάλει στην ανεύρεση διαθέσιμης στέγης.
Φιλοδοξία του κ. Τουλγαρίδη είναι να εκκενωθεί πλήρως ο καταυλισμός, σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Όπως είναι γνωστό, οι καταυλισμοί δεν επιτρέπεται να κλείνουν εάν δεν δίνεται στεγαστική λύση στους κατοίκους τους.