Συγκλόνισαν μνήμες και προσωπικά βιώματα στα Καλαβρυτοχώρια

Με σεβασμό, σύσσωμη η δημοτική αρχή και πολλοί εκπρόσωποι του δημοτικού συμβουλίου των Καλαβρύτων, οι τοπικές κοινοτικές Αρχές αλλά και συγγενείς των θυμάτων, τίμησαν προχθές Κυριακή την 77η επέτειο στη μνήμη των θυμάτων του βομβαρδισμού τον Ιούλιο του 1943 σε Μάνεσι, Τρεχλό και Λαπάτα.

Ενα από τα λιγότερο γνωστά, από τα πολλά βέβαια εγκλήματα της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, Λουφτβάφε, κατά τον Β’ ΠΠ με θύματα αμάχους, παιδιά γυναίκες και ηλικιωμένους.
Το πρωί της Κυριακής στον ναό Αγίου Νικολάου Μανεσίου, τελέστηκε Θεία Λειτουργία από τον καθηγούμενο της Μονής Αγίας Λαύρας γέροντα Ευσέβιο Σπανό και Μνημόσυνο για τα θύματα του βομβαρδισμού. Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο του χωριού και μια συγκινητική ομιλία από τον δάσκαλο Ανδρέα Κολοβό και κατάθεση στεφάνων.
Η ομιλία του δασκάλου ξύπνησε μνήμες όπως αυτή του περιφερειακού συμβούλου Ανδρέα Φίλια. «Ημουν πέντε χρονών, όπως μου διηγείται η 82χρονη μητέρα μου, αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας, παρακολουθώντας τα γεγονότα από τον απέναντι λόφο στο χωριό Ορθολίθι που ζούσε. Τ’ αεροπλάνα ακούστηκαν από μακριά και κατέβηκαν χαμηλά, ρίχνοντας τις βόμβες στην Τρεχλίστρα (Τρεχλό)… Εμείς φοβηθήκαμε και κοιμηθήκαμε τη νύχτα στο βουνό» ανέφερε προχθές.
Στον βομβαρδισμό αναφέρθηκε και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Φούρας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της επικεφαλής του «Ελλάδα 2021» στο Δημοτικό Μουσείο Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων. «Αυτή η βόμβα, χάνοντας το στόχο της για λίγα μέτρα στο Μάνεσι Καλαβρύτων, είναι η αιτία που στέκομαι μπροστά σας ζωντανός αυτή τη στιγμή έχοντας ολοκληρώσει μια πορεία ως βουλευτής, υπουργός και δήμαρχος» ανέφερε μπροστά στο πολεμικό υλικό που ο ίδιος δώρισε στο Μουσείο εννοώντας ότι διασώθηκε η πατρώα οικία.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙΣ
Την Περιφέρεια εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαρ. Μπονάνος ενώ παρευρέθηκαν, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Αθ. Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θ. Νασιώτης, ο πρώην βουλευτής Κατσικόπουλος, οι Α. Φούρας και Α. Φίλιας, ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Μαγκαφάς, ο υποδιοικητής του ΑΤ Καλαβρύτων κ. Φελέκης, ο διοικητής της ΠΥ Καλαβρύτων κ. Μαρτζάκλης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μανεσίου κ. Κουτρουμάνης, της κοινότητας Τρεχλού κ. Χριστόπουλος, ο πρόεδρος της Ενωσης συγγενών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Χάρης Ερμείδης, ο επιχειρηματίας και πρ. δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μαντάς κ.ά.