Σαν σήμερα 12 Αυγούστου Παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα Ρίου – Αντίρριου

Το 2004 Παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα Ρίου – Αντίρριου, παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, τέσσερις μήνες νωρίτερα από τη συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών

 

ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ»

Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, γνωστή και ως γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», ήταν έτοιμη το 2004, με αφορμή την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων και εγκαινιάστηκε επίσημα λίγο πριν από την έναρξή τους. Η γέφυρα φέρει το όνομα του Έλληνα Πρωθυπουργού που οραματίστηκε το έργο της σύζευξης της Πελοποννήσου με τη Δυτική Ελλάδα το 1889.

Η γέφυρα αποτελεί ένα τεχνολογικό και κατασκευαστικό επίτευγμα μεγάλης εμβέλειας και παγκόσμιας αναγνώρισης. Είναι μία καλωδιωτή γέφυρα, από τις μεγαλύτερες σε μήκος στον κόσμο, με συνεχές κατάστρωμα 2.252 μέτρων.

Το έργο θεωρείται ένα από τα δυσκολότερα και πλέον πρωτοποριακά στον κόσμο, λόγω του μεγάλου βάθους θεμελίωσης, που φθάνει έως και τα 65 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, της υψηλής επικινδυνότητας, λόγω σεισμικότητας της περιοχής και της πιθανότητας τεκτονικών μετακινήσεων.