Πάτρα: Βρήκαν άκρη με το νερό στο Ρίο αλλά όχι οριστικό!

Την Παρασκευή αναμένεται η διευθέτηση του προβλήματος του Ρίου το οποίο έψησε το ψάρι στα χείλη χιλιάδων πολιτών τις τελευταίες ημέρες.
Η διευθέτηση αυτή ωστόσο δεν σημαίνει και διασφάλιση στο διηνεκές αφού η κατάσταση με το δίκτυο μπάζει.
Oπως ξέρουμε, τα προηγούμενα 24ωρα το Ρίο φώναζε για χαμηλή πίεση του νερού του δικτύου, και μάλιστα συσχέτιζε το φαινόμενο με θρυλούμενη διάθεση ποσοτήτων νερού στο Άνω Καστρίτσι.
Η ΔΕΥΑΠ ανακοίνωσε διαφαινόμενη βλάβη και εξάγγειλε για τη Δευτέρα, προχθές, εργασίες, προκειμένου να εντοπίσει την πηγή της ανωμαλίας.
Πράγματι έγιναν έρευνες στο δίκτυο, που όμως κράτησαν πολλές ώρες και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, με διακομμένη την υδροδότηση, ο κόσμος να χάσει την υπομονή του. Δεν ήθελε και πολύ για κάτι τέτοιο, αφού η τοπική κοινωνία δοκιμάζεται εδώ και χρόνια στο μέτωπο αυτό.
Όπως εξηγούσε χθες στην «Π» ο πρόεδρος της Επιχείρησης Ανδρέας Παπανικήτας, η κατάσταση με το δίκτυο είναι στρυφνή και αχαρτογράφητη.
Ο Δήμος Πατρέων, συνεννούμενος με τους παλιούς περιφερειακούς δήμους Ρίου και Παραλίας, κληρονόμησε ένα υπόγειο δίκτυο μη επαρκώς αποτυπωμένο (Ελλάδα του 2000), με αποτέλεσμα η διερεύνηση των ανωμαλιών που παρουσιάζει να είναι πορεία στο σκοτάδι.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανικήτα, μπορεί μεν η υπηρεσία να εντοπίζει τον κεντρικό αγωγό, αλλά οι διακλαδώσεις του είναι αφανείς και άγνωστες. Αυτό σημαίνει ότι η ανίχνευση ανωμαλιών να είναι περιπετειώδης και βασανιστική κατάσταση για τον μηχανισμό της υπηρεσίας.
Στην προκείμενη περίπτωση, φαίνεται ένα σημείο του δικτύου έχει «μπουκώσει», από κάποιο άγνωστο υλικό.
Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με ειδική επέμβαση, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι μεθαύριο Παρασκευή. Ο κ. Παπανικήτας δεσμεύεται ότι δεν θα χρειαστούν αυτή τη φορά πολύωρες διακοπές του νερού.
Χθες το πρωί η υδροδότηση άρχισε να αποκαθίσταται, όχι χωρίς ανισορροπία. Προς το μεσημέρι η Επιχείρηση ανέφερε ότι η ροή του νερού ήταν πλέον ικανοποιητική.
Εξυπακούεται ότι όλη αυτή η περιπέτεια εν μέσω καύσωνα δεν είναι και ό, τι καλύτερο για τους πολίτες.
Θυμίζουμε ότι πέραν της παλαιότητας του δικτύου, η Επιχείρηση έχει προειδοποιήσει για πρόβλημα αποθεμάτων, συνέπεια και των μειωμένων βροχοπτώσεων του χειμώνα 2019-20.

Η παράταξη «Πάτρα Ενωμένη» του Νίκου Παπαδημάτου παρενέβη στα προβλήματα υδροδότησης του Ρίου.
Σε κριτική ανακοίνωση σημειώνει ότι το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, αλλά έχει ενταθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
«Η δημοτική αρχή, παρ΄ όλες τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια, δεν έχει καταφέρει να δώσει καίριες λύσεις σε μια τόσο σημαντική εκκρεμότητα που ταλαιπωρεί σε καθημερινή βάση εκατοντάδες πολίτες, δυσχεραίνοντας τις ζωές τους.
Μάλιστα, το πρόβλημα, έχει μεταφερθεί ακόμη και στο Άνω Καστρίτσι, μια περιοχή με άφθονο νερό και πηγές που τροφοδοτούν μεγάλο τμήμα της Πάτρας, με τους κατοίκους της περιοχής να υφίστανται ταλαιπωρία, με όλα αυτά που συμβαίνουν να φανερώνουν ότι κάτι δεν γίνεται σωστά…
Καλούμε, λοιπόν, τον κ. Πελετίδη και τη δημοτική αρχή του ΚΚΕ να αφουγκραστούν έστω και τώρα τις αγωνίες και το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι πολίτες του Δήμου Ρίου, να σηκώσουν τα μανίκια και να υλοποιήσουν επιτέλους τις υποσχέσεις τους, συνεχίζοντες τις παρεμβάσεις στα δίκτυα ύδρευσης, καθώς αν δεν δοθεί άμεσα λύση, το πρόβλημα θα γίνει ακόμη πιο σοβαρό από ό,τι είναι σήμερα».