Πάτρα: Διακοπές «γιοκ» ! Έρχεται δύσκολος χειμώνας για την εστίαση!

Τα περισσότερα από τα καταστήματα δεν πρόκειται να κλείσουν ούτε τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου

Αν η ομάδα των ειδικών επιστημόνων αποφάσιζε και για την Αχαΐα να κλείσει τα καταστήματα εστίασης τις βραδινές ώρες και τη διασκέδαση με το… χρονόμετρο, τότε αυτό θα ήταν η ταφόπλακα για τον κλάδο.

Ευτυχώς αυτό δεν έγινε. Όμως ήδη ορισμένα από τα μαγαζιά που έχουν να κάνουν κυρίως με τη νυχτερινή διασκέδαση και δεν είναι για καφέ ή φαγητό, έχουν αποφασίσει και έχουν περιορίσει την λειτουργία τους ή έχουν κλείσει εντελώς.

Μια βόλτα από την παραλιακή του Ρίου σε μία καθημερινή επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Η οδός Ποσειδώνος είναι λες και βρισκόμαστε στον… Νοέμβριο.

Βλέπετε, το μέτρο για την απαγόρευση των όρθιων που εξακολουθεί και ισχύει ήταν αρκετό για να κάνει ζημιά στα καταστήματα αυτά, αφού με τους καθιστούς στα τραπέζια μόνο, δεν βγαίνει ένα τέτοιο μαγαζί.

Ένα ακόμα στοιχείο της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουν όλες οι μορφές της εστίασης είναι και το ακόλουθο: Συνήθως αυτές τις μέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο κλείνουν πιτσαρίες, ψησταριές, εστιατόρια και καφέ μπαρ για τουλάχιστον δέκα ή και δεκαπέντε μέρες.

Φέτος λίγα θα είναι τα καταστήματα που θα κλείσουν και αυτά μόνο για δύο ή τρεις ημέρες. Τις υπόλοιπες θα είναι ανοικτά. Άλλωστε, το γνωρίζουν καλά οι επαγγελματίες της εστίασης.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για διακοπές. Κάθισαν πάνω από δύο μήνες στο διάστημα της καραντίνας, θέλοντας και μη, κλείνοντας τις επιχειρήσεις τους και μη έχοντας έσοδα από πουθενά.

Ο χειμώνας που έρχεται πρόκειται να είναι βαρύς και… ασήκωτος για δεκάδες καταστήματα του κλάδου. Θα υπάρξουν μαγαζιά της εστίασης που θα κλείσουν ή που δεν θα ανοίξουν καν για τους μήνες που ακολουθούν.

Το ποσοστό των μαγαζιών αυτών θα φανεί στην πορεία. Η δουλειά σε σύγκριση με πριν από τον κορωνοϊό ήδη έχει πέσει κατά τουλάχιστον 50% και η τάση για το επόμενο διάστημα είναι κυρίως πτωτική και όχι ανοδική.

Οι εκτιμήσεις έτσι που έχει αποκομίσει ο ΣΚΕΑΝΑ από τις συζητήσεις με τα μέλη του αναφέρουν ότι θα υπάρξουν αρκετά λουκέτα από τον Σεπτέμβρη και μετά. Με ότι μπορεί να σημαίνει για τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους τους και τις οικογένειες τους.