Πάτρα: 10 χρόνια χωρίς νερό! Διαμαρτυρία με αφίσες στο Σαραβάλι!

«Δέκα χρόνια χωρίς νερό. Τώρα παίζουν με τις ζωές μας». Πρωτόγνωρη σε έμπνευση και υλοποίηση η διαμαρτυρία κατοίκων του Σαραβαλίου που δημιούργησαν αυτοσχέδιες αφισσέτες με κείμενο διαμαρτυρίας για τις συχνές διακοπές στο νερό, και τις κόλλησαν σε πολυσύχναστα σημεία της ευρύτερης περιοχής.
Οι αφίσες δεν έχουν ταυτότητα, ώστε να γνωστοποιείται ο δημιουργός τους. Αναφέρεται περιπαικτικά στο γνώρισμα του Σαραβαλίου, ως «το χωριό με τα πολλά νερά», και εμφανίζει μια βρύση, κάτω από την οποία δύο ανθρώπινα χέρια υψωμένα περιμένουν μάταια λίγες σταγόνες νερού. Το εικαστικό μέρος της αφίσας συμπληρώνει η γνωστή πλέον απεικόνιση του κορονοϊού…
Τη συγκεκριμένη μορφή διαμαρτυρίας για το νερό διακρίναμε στην ευρύτερη περιοχή των παραγλαύκιων οδών. Σκαλίσαμε την μνήμη μας, προσπαθώντας να θυμηθούμε κάποια ανάλογη παρέμβαση πολιτών από το παρελθόν. Τα τελευταία 22 χρόνια δεν βρήκαμε να υπάρχει.
Στην πραγματικότητα ερμηνεύει τα αισθήματα που «εισπράξαμε» από κατοίκους του Σαραβαλίου το τελευταίο δεκαήμερο. Αγανάκτηση και οργή για την έλλειψη (στις βρύσες τους) ενός από τα σημαντικότερα κοινωνικά αγαθά. Ετσι τουλάχιστον το χαρακτηρίζουν στον Δήμο και τη ΔΕΥΑΠ. Αλλά ακόμα και αν δεν του έδιναν αυτή την διάσταση, αλλά το αντιμετώπιζαν ως εμπόρευμα, οι καταναλωτές της δημοτικής επιχείρησης έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται. «Θα πληρώσουμε λιγότερα χρήματα στον επόμενο λογαριασμό για τις ώρες που δεν είχαμε νερό;» ήταν το ερώτημα που έθεσε κάτοικος του Σαραβαλίου. Άλλη κάτοικος μας εξέφραζε χθες το παράπονό της όχι μόνο για τις συχνές διακοπές υδροδότησης, αλλά και για την αισθητική ποιότητά του. Προφανώς δεν εννοούσε την καταλληλότητα του νερού, επειδή πιστεύουμε ότι η ΔΕΥΑΠ δεν θα επέτρεπε να τρέξει αμφιβόλου ποιότητας νερό στο δίκτυο. Μας είπε ότι η ίδια έχει εγκαταστήσει φίλτρο και ενίοτε το βρίσκει να έχει «παγιδεύσει» καφέ ουσία (χώμα;).
Δυστυχώς, στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση από την

προς τους κατοίκους και πελάτες της. Από… διαρροές υποστηρίχθηκε ότι δεν υπάρχει έλλειψη νερού, αλλά το πρόβλημα οφείλεται στη χαμηλή πίεση του νερού εξαιτίας της παλαιότητας του δικτύου ύδρευσης και για αυτό το λόγο δεν φτάνει καν στις βρύσες των σπιτιών.
Από τις 28 Ιουλίου που ζήτησε η ΔΕΥΑΠ μέσω ανακοίνωσης να περιοριστούν στο ελάχιστο άλλες χρήσεις πέραν της καθαρά οικιακής, όπως ποτίσματα, διαβροχή δρόμων και κοινόχρηστων χώρων, δεν υπήρξε νεότερη επίσημη ενημέρωση. Αισίως φτάσαμε στα μέσα Αυγούστου για να δούμε τους κατοίκους του Σαραβαλίου να διαμαρτύρονται μέσω αφισοκόλλησης για το νερό που έχουν στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΠ, αλλά δεν έχουν στις βρύσες των σπιτιών τους.