Πανικός στις διεθνείς τράπεζες, θέλουν να ξεφορτωθούν τη τουρκική λίρα

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας έχουν μειωθεί από τις 17 Ιουλιού στα 49,2 δισ. δολάρια

Πανικός κυρίευσε τις διεθνείς τράπεζες την Τρίτη όταν το επιτόκιο ανταλλαγής (swap) ημέρας της τουρκικής λίρας για τις εξωχώριες συναλλαγές εκτοξεύθηκε στο 1.050%.

Τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσπάθησαν να ξεφορτωθούν το τουρκικό νόμισμα, καθώς το κόστος δανεισμού σε τουρκική λίρα εκτινάχθηκε σε δυσθεώρητα ύψη. Ωστόσο πολλές από αυτές δεν κατάφεραν να κλείσουν τις θέσεις στο τουρκικό νόμισμα, απόρροια της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Ερντογάν και η οποία υπονομεύει τη ρευστότητα της λίρας στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg.

Οι διεθνείς τράπεζες δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές εξαιτίαας των περιορισμών που είχε επιβάλει η τουρκική κυβέρνηση κι έτσι αναγκάσθηκαν να κρατήσουν τη λίρα με το επιτόκιο ημέρας στο 1.050% το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Ωστόσο η χθεσινή κίνηση δεν έμεινε ατιμώρητη, καθώς οι τράπεζες πήραν το αίμα τους πίσω σήμερα, προχωρώντας σε μαζικά sell-offs της λίρας, με το τουρκικό νόμισμα να καταγράφει απώλειες άνω του 2,2% έναντι του δολαρίου και την ισοτιμία να ξεπερνάει το ψυχολογικό όριο του 7, διαμορφούμενη στις 7,084 λίρες ανά δολάριο

Οι περιορισμοί των τουρκικών αρχών είναι μια τακτική που έχουν ακολουθήσει κατά κόρον στο παρελθόν, δημιουργώντας μία τεχνική κρίση ρευστότητας στη λίρα, με σκοπό να αποτρέψουν μία άτακτη υποτίμηση του νομισμάτος.

Αυτή η τεχνική κρίση είχε ως αποτέλεσμα οι ξένες τράπεζες να μην δύνανται να πραγματοποιήσουν συναλλαγές όπως έγινε χθες, με τις αρχές να απαγορεύουν προσωρινά στις τουρκικές τράπεζες να μην συναλλάσσονται με τις Citigroup, την UBS και BNP Paribas.

Η τελευταία κίνηση των τουρκικών αρχών, ακολουθεί τις έντονες παρεμβάσεις τους στην αγορά συναλλάγματος την περασμένη εβδομάδα. Οι πωλήσεις δολαρίων από τις κρατικές τράπεζες για να στηρίξουν τη λίρα άρχισαν να πραγματοποιούνται μετά από μια δημόσια αργία, περιορίζοντας την προσφορά του νομίσματος κάτι που ώθησε το επιτόκιο δανεισμού ημέρας στην υπεράκτια αγορά στο υψηλότερο επίπεδο τους τελευταίους 17 μήνες.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας έχουν μειωθεί από τις 17 Ιουλιού περισσότερο από το ένα τρίτο στα 49,2 δισ. δολάρια και συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, ανέρχονται στα 89,5 δισ. δολάρια. Από αυτά, περισσότερα από 54 δισ. δολάρια τα έχει δανεισθεί από τις εγχώριες τράπεζες μέσω βραχυπρόθεσμων ανταλλαγών, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έως τα τέλη Ιουνίου.