Νέα μέτρα για την συγκράτηση της πανδημίας

Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκε χθες στη χώρα μας επιβεβαιώνοντας για άλλη μία μέρα την τάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων σε τριψήφια νούμερα.

Ειδικότερα, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 203 νέα κρούσματα για το τελευταίο 24ωρο, χτυπώντας κόκκινο συναγερμό για την εκτίναξη των κρουσμάτων καθώς πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά ημέρα με περισσότερα από 150 κρούσματα και την έκτη συνεχόμενη με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Υπενθυμίζεται πως την 1η Αυγούστου ανακοινώθηκαν 110 επιβεβαιωμένα κρούσματα, στις 2 Αυγούστου 75 κρούσματα, στις 3 Αυγούστου 77, στις 4/8/2020 121 κρούσματα, στις 5/8/2020 124, στις 6/8/2020 153 κρούσματα και στις 7/8/2020 151 κρούσματα και 8/8/2020 152 κρούσματα.

Σχετικά με την γεωργραφική διασπορά των κρουσμάτων, όπως ανακοινώθηκε, από τα 203 κρούσματα τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Άλλα τέσσερα είναι επίσης εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. Από τα υπόλοιπα βρέθηκαν 50 στη Χαλκιδική, συνδεόμενα με εργοστάσιο ελαιουργίας, 38 στην Αττική, εκ των οποίων τα 10 ανέφεραν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα τρία είχαν ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού σε περιοχές με θετικά κρούσματα. Επίσης, 35 βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, οκτώ στη Λάρισα, επτά στην Κέρκυρα, πέντε στη Ροδόπη, από τρία σε Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Σέρρες, από δύο σε Αργολίδα, Ηράκλειο, Καβάλα, Κορινθία, Πιερία, Τρίκαλα και από ένα σε Βοιωτία, Δράμα, Καστοριά, Μαγνησία, Ξάνθη και Πέλλα.

Για την «αναχαίτιση» της πανδημίας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε νέα μέτρα, σε συνέχεια εισήγησης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Έπειτα από σχετική σύσταση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αποφασίστηκε να ανασταλούν όλες οι λιτανείες για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις. Επίσης, το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα, επεκτάθηκε έως 31 Αυγούστου.

Περιοριστικά μέτρα, στο μοντέλο που εφαρμόζεται ήδη στον Πόρο, αποφασίστηκαν επίσης εκτάκτως για την τοπική κοινότητα του Αμπελώνα Λάρισας, με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 17 κρούσματα τα οποία συνδέονται με γάμο. Από τα 17 κρούσματα μάλιστα τα 3 είναι διασωληνωμένα.

Επιπλέον, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης τέθηκε σε καραντίνα για 14 μέρες ξενοδοχείο όπου διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Η εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων, οι εστίες υπερμετάδοσης και η γεωγραφική διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα ανησυχούν τις υγειονομικές αρχές οι οποίες εξετάζουν μέτρα για να φρενάρουν τον ιό. Όπως έχει γράψει η «Ν»προκειμένου η κατάσταση να μην ξεφύγει περαιτέρω μελετώνται όλα, πλην του γενικού lock down. Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περιοσμών στις μετακινήσεις, ενώ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υποστήριξε πως είναι πιθανό να αναθεωρηθεί προς τα κάτω ο αριθμός των καλεσμένων σε κοινωνικές εκδηλώσεις.