Μητρόπολη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας: – Ποιες ημερομηνίες δεν θα γίνουν μυστήρια. Γιατί δεν γίνονται νονοί όσοι έχουν παντρευτεί με πολιτικό γάμο

Ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας

Μητρόπολη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας: Γιατ...

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας ενημερώνει τους πιστούς για βασικά θέματα, που αφορούν στα Ιερά Μυστήρια του Βαπτίσματος και του Γάμου, προς αποφυγή συγχύσεων και παρεξηγήσεων.

Αναφέρεται στις ημερομηνίες, κατά τις οποίες δεν επιτρέπεται η τέλεση του Ιερού Μυστηρίου του γάμου και αυτές είναι:

Α) Όλες οι Τετάρτες και οι Παρασκευές του έτους, εκτός της Διακαινησίμου Εβδομάδος.

Β) Η 13η παραμονή και η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα του Τιμίου Σταυρού.

Γ) Από την 17η έως την 24η Δεκεμβρίου και η 5η Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανείων.

Δ) Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή και η Μεγάλη Εβδομάδα.

Ε) Από την 31η Ιουλίου έως την 14η Αυγούστου, λόγω της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου.

Στ) Η 28η παραμονή και η 29η Αυγούστου, εορτή της αποτομής της κεφαλής του Ιωάννου του Προδρόμου.

Αναφέρεται επίσης στο θέμα: Ποιοι χριστιανοί εμποδίζονται να παραστούν ως ανάδοχοι εις το Μυστήριο του Βαπτίσματος και ως παράνυμφοι εις το Μυστήριο του Γάμου.

Σύμφωνα με την ληφθείσα κατά την 20ή Ιανουαρίου 1982 απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσοι εκ των χριστιανών έχουν συνάψει πολιτικό γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης εμποδίζονται και δεν δύνανται να παραστούν ως ανάδοχοι στο Μυστήριο του Βαπτίσματος ούτε ως παράνυμφοι στο Μυστήριο του Γάμου, αφού με την επιλογή τους αυτή θέτουν εαυτούς εκτός Εκκλησίας.

Κατόπιν τούτου οι έχοντες συνάψει πολιτικό γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης πρέπει να μην δεσμεύονται να παραστούν ως παράνυμφοι ή ανάδοχοι αντιστοίχως στα Ιερά Μυστήρια του Γάμου και του Βαπτίσματος.