Μαίνεται για δεύτερη μέρα ο πύρινος εφιάλτης στην Ηλεία: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – ΦΩΤΟ

Επί ποδός Πυροσβεστική και στελέχη της αυτοδιοίκησης

Ηλεία: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες- Μαί...

Ισχυρές δυνάμεις επιχειρούσαν όλη την νύχτα στο πύρινο μέτωπο από το Γραμματικό Λαντζοΐου μέχρι τα χωριά Χελιδόνι, Καυκανιά, Ηρακλειά και Πουρνάρι. Οι χαμηλής έντασης άνεμοι που έπνεαν όλο το βράδυ καθιστούσαν το έργο των αρχών ακόμη δυσκολότερο, ενώ τεράστιες δασικές εκτάσεις σε μήκος μεγαλύτερο των 10 χλμ. έχουν καεί μέχρι ώρας.

Η μεγάλη επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίζεται, με το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ώρα να εντοπίζεται στο χωριό Πουρνάρι.

Στο σημείο τώρα, επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 45 οχήματα, 34 άτομα που συμμετέχουν σε πεζοπόρο τμήμα, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, ενώ από αέρος συμβάλλουν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Το γεγονός ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή διευκολύνει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο οποίος μετέβη εσπευσμένα χθες στην περιοχή ανάμεσα στο Γραμματικό Ηλείας και το Χελιδόνι, τόνισε ότι “δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, ούτε έχει γίνει εκκένωση περιοχής λόγω της πυρκαγιάς».

Το πρώτο σήμα για πυρκαγιά ελήφθη χθες, Παρασκευή στις 11:09 π.μ. στο Γραμματικό Λαντζοΐου, προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο. Το δύσβατο σημείο στο οποίο εκτυλίχθηκε αλλά και οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή σύντομα έθεσαν εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο, το οποίο βρίσκοντας στο διάβα του πυκνή βλάστηση συνέχισε την πορεία του προς το Χελιδόνι. Παρά τις συνεχείς ρίψεις των εναέριων μέσων από το πρωί, η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη και όσο περνούσε η ώρα η ανάγκη για περισσότερη ενίσχυση των δυνάμεων μεγάλωνε.

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν συνολικά 120 πυροσβέστες με περισσότερα από 30 πυροσβεστικά οχήματα, 3 πεζοπόρα τμήματα, ενώ από πλευράς εναερίων μέσων συνεχείς ρίψεις καθ’ όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς πραγματοποίησαν 2 Canadair, 2 PZL, 1 ελικόπτερο με κάδο και 1 ελικόπτερο Ericsson.

Από πλευράς αυτοδιοικητικών αρχών, το παρών στο σημείο έδωσαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, οι δήμαρχοι Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος και Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος και Νίκος Κοτσώνης και της Αρχαίας Ολυμπίας Βασίλης Αρβανίτης, καθώς και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αρχαίας Ολυμπίας Παναγιώτης Μαντάς και Λαντζοΐου Νώντας Μπαρτζάκος.