Κορωνοϊός: Πανηγύρια τέλος –Δυτική Αχαΐα – Τί λένε Λαγός, Βαβαρούτας, Κουνέλης, Μπεζεριάνου για τα χωριά τους

Σχεδόν δέκα μέρες πέρασαν από τότε που δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία ματαιώνονται τα πανηγύρια έως τις 31 Ιουλίου. Αλλά όχι μόνο τα πανηγύρια… Και οι πάσης φύσεως ανοιχτές εκδηλώσεις. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είχε προτείνει την ματαίωση των πανηγυριών μέχρι τα τέλη του μήνα. Η πρόταση έγινε δεκτή και πέντε υπουργοί (Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Υγείας, Εσωτερικών) αποφάσισαν την προσωρινή απαγόρευση των πανηγυριών, σε όλη την επικράτεια, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, όμως, μιλούσε για προσωρινή απαγόρευση και άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοιχτών εκδηλώσεων, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 13.7.2020 έως και 31.7.2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19.
Πριν από λίγες μέρες, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, είπε ευθέως ότι δεν αποκλείεται η απόφαση για την απαγόρευση διεξαγωγής πανηγυριών και λοιπών ανοιχτών εκδηλώσεων να παραταθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Η Δυτική Αχαΐα υποδέχθηκε, για προφανέστατους λόγους, την απόφαση με παγωμάρα. Βλέπετε, Ιούλιος και Αύγουστος είναι για την περιοχή δύο κυριολεκτικά «πανηγυρικοί» και «καλλιτεχνικοί» μήνες! Και τώρα, κομμένα όλα. Και τα πανηγύρια, και οι πάσης φύσεως εκδηλώσεις που ετοίμαζαν αθλητικοί, πολιτιστικοί και άλλοι τοπικοί σύλλογοι.
Κάποιοι, δυστυχώς κάμποσοι, χάνουν λεφτά απ’ αυτή την «ιστορία». Χάνουν το μεροκάματό τους, χάνουν χαρτζιλίκι, χάνουν μεγάλο κομμάτι απ’ το καλοκαιρινό εισόδημά τους.
Κι είναι και κάτι ακόμα: η ανασφάλεια για τον διπλανό μας, οδηγεί όλο και περισσότερο σε αποστασιοποίηση, σε αποξένωση. Πολύς κόσμος αμπαρώνεται σπίτι του και βγαίνει για «πρώτες ανάγκες»: κανά μπανάκι, τα απαραίτητα ψώνια και τέλος!
Τα χωριά, που σε άλλες χρονιές, τέτοια εποχή, είχαν πιο έντονη ζωή, τώρα μαραζώνουν.
Η «Π» μίλησε με 4 Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, πήρε κλίμα, πήρε γνώμες, πήρε μπόλικη πίκρα και προβληματισμό…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΓΟΣ (Πρόεδρος ΤΚ Λάππα)
-«Μαρασμός για το χωριό μας…Ξέρετε πόσοι την πληρώνουν; Ταβερνάκια, καφενεία, κάβες, μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία, σχεδόν όλα… Και οι εργαζόμενοι σ’ αυτά. Γιατί όλοι είχαν ένα μερίδιο στις εκδηλώσεις και στα πανηγύρια. Τώρα, πάνε χαμένα τα έσοδα που υπολόγιζαν ενώ τα έξοδα τρέχουν…».
-«Καταστροφή και για τους Συλλόγους, πολιτιστικούς και αθλητικούς. Περίμεναν να βγάλουν πέντε «δραχμές» από τις εκδηλώσεις που προγραμμάτιζαν και δεν θα βγάλουν τίποτα. Και ο Σύλλογος Μελισσάνθη, και ο Ατρόμητος Λάππα, και άλλοι. Μαρασμός, σας λέω… Μας έκοψαν κι αυτά, τι έμεινε δηλαδή;».
-«Και οι άνθρωποι, όμως, είναι διαφορετικοί απ’ ό,τι πέρυσι. Δεν βγαίνουν εύκολα απ’ τα σπίτια τους, δεν πάνε ούτε στην πλατεία. Φοβούνται τον κορονοϊό, είναι πολύ συγκρατημένοι. Μόνο για ένα μπάνιο πάνε κι αυτό είναι όλο. Επειδή ακούγονται πολλά για επικείμενο δεύτερο κύμα πανδημίας από Σεπτέμβριο, οι περισσότεροι ανησυχούν πολύ και γι’ αυτό δεν ξεμυτίζουν απ’ το σπίτι τους»!
ΣΑΚΗΣ ΒΑΒΑΡΟΥΤΑΣ (Πρόεδρος ΤΚ Ριόλου)
-«Πραγματικά καταστροφή για τους επαγγελματίες της περιοχής κυρίως. Αλλά και για όσους περίμεναν να βγάλουν μερικά μεροκάματα από πανηγύρια και εκδηλώσεις Ιούλιο και Αύγουστο. Και φυσικά για τον Πολιτιστικό Σύλλογο, αφού ό,τι λεφτά μαζευόντουσαν από εκδηλώσεις, έπεφταν για ανάγκες του Συλλόγου. Γινόταν και μια καλή διαφήμιση για το χωριό μας. Τώρα πάνε όλα… Ηταν που ήταν άσχημο το καλοκαίρι, τώρα γίνεται ακόμα πιο μαύρο».,
-«Εντάξει, το καταλαβαίνω, προέχει η υγεία, αλλά απ’ την άλλη είμαστε σίγουροι ότι όλα αυτά που γίνονται είναι για την υγεία και μόνο; Ξαναλέω, η ζημιά είναι μεγάλη για όλους…».
-«Οσο για το θέμα των επαφών, δυστυχώς, κι εδώ η κατάσταση είναι άσχημη. Πρωτόγνωρη… Οσοι έχουν σπίτια στο χωριό και έρχονται τώρα το καλοκαίρι για παραθερισμό, σπάνια θα βγουν έξω. Η ανασφάλεια, βλέπετε… Ολο αυτό το σκηνικό δημιουργεί μια αποξένωση μεταξύ των συγχωριανών, αφού και οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πολύ συγκρατημένοι… Υπάρχει απ’ όλους σχεδόν ένα διόρατος φόβος και αυτό τους οδηγεί να είναι κουμπωμένοι».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΝΕΛΗΣ (Πρόεδρος ΤΚ Λουσικών)
«Από τη στιγμή που φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα και μαζί κίνδυνος, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Τα μέτρα είναι απαραίτητα. Η περιοχή μας έχει κρατήσει άμυνα όλο αυτό το διάστημα, καλό είναι να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Απ’ την άλλη, οι ακυρώσεις πανηγυριών και δημόσιων εκδηλώσεων συνεπάγονται οικονομική ζημιά για τα μαγαζιά, για τους εργαζόμενους, για την περιοχή…».
-«Γενικά, διακρίνω μια μεγάλη επιφυλακτικότητα σε όλους. Εχουν έρθει δυο-τρεις οικογένειες από την Αθήνα και μένουν εδώ το καλοκαίρι και οι άνθρωποι έχουν κλειστεί στο σπίτι τους και βγαίνουν έξω μόνο με μάσκες, μόνο για τα απαραίτητα. Και είναι και πολύ προσεκτικοί στις επαφές τους. Ο φόβος είναι διάχυτος…».
-«Επίσης, θα σας πω ότι τηρούν τα μέτρα ευλαβικά και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, Αλβανοί πολίτες που εργάζονται σε επιχειρήσεις της περιοχής. Πήγαν στην πατρίδα τους για λίγες μέρες και όταν γύρισαν στο χωριό, έμειναν σε καραντίνα στο σπίτι τους για τουλάχιστον δύο εβδομάδες».
ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΖΕΡΙΑΝΟΥ (Πρόεδρος ΤΚ Αλισσού)
«Βεβαίως και είναι πλήγμα η ακύρωση των πάσης φύσεως ανοιχτών εκδηλώσεων. Και μπορεί εμείς εδώ να μην είχαμε κάποιο προγραμματισμένο πανηγύρι, όμως έχουμε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που αναβάλλονται, ματαιώνονται… Να το πω απλά: ακόμα και για τις δύο ταβερνούλες στο χωριό, είναι πλήγμα η ακύρωση. Θα ερχόταν κόσμος, κάποιοι, αρκετοί, θα ‘μεναν να τσιμπήσουν κάτι. Το ίδιο και σε παραλιακά μαγαζιά του Αλισσού. Θα την πληρώσουν, δηλαδή, και οι μαγαζάτορες και οι εργαζόμενοι… Δεν στρώνει με τίποτα η κατάσταση. Πολύ δύσκολο καλοκαίρι».
-«Αρα, το κόστος από την ακύρωση είναι και οικονομικό και πολιτιστικό. Ο Αλισσός ήταν πέρασμα, ερχόταν κόσμος κι έβλεπε το χωριό μας, παρακολουθούσε τις εκδηλώσεις. Τώρα δεν θα γίνει αυτό, χάθηκε».
-«Οσο για τις ανθρώπινες επαφές, υπάρχει μια ανασφάλεια, είναι πιο κουμπωμένοι οι άνθρωποι, αλλά δεν έχουν διακόψει και τις επαφές τους. Είναι πιο προσεκτικοί μεν, αλλά όχι ότι αποφεύγει ο ένας τον άλλο. Αυτό τουλάχιστον βλέπω εγώ».

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Μιχόι Αχαΐας, στο πανηγύρι της Αγίας ...