Κορονοϊός: Ανοίγουν τη Δευτέρα (14/9) τα σχολεία – Τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

Κορονοϊός: Στην τελική ευθεία για το άνοιγμα των σχολείων καθώς από αύριο, Δευτέρα (14/9) ξεκινά η νέα σχολική χρονιά με την πανδημία του κορονοϊού να έχει φέρει νέα δεδομένα

Όλες τις προηγούμενες ημέρες οι δήμοι εργάστηκαν πυρετωδώς προκειμένου τα σχολεία και οι συνθήκες μέσα σε αυτά, να είναι καθ’ όλα έτοιμα και απολύτως εναρμονισμένα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις εντολές του υπουργείου Παιδείας.  

Η ώρα προσέλευσης έχει οριστεί στις 08:15, ενώ έχει δοθεί στις σχολικές μονάδες η δυνατότητα να επιλέξουν την ώρα του αγιασμού.

Σε ποιες περιοχές δεν ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα

Οι τοπικές αρχές της Πέλλας αποφάσισαν να μην ανοίξουν τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, τα σχολεία, όπως είναι προγραμματισμένο να γίνει σε όλη τη χώρα, μετά τον συναγερμό που έχει σημάνει για το αυξημένο ιικό φορτίο και τα έκτακτα μέτρα που τίθενται σε ισχύ με απόφαση της κυβέρνησης.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα νεότερα δεδομένα, οι Χρήστος Μπάτσης, Γρηγόρης Στάμκος, Δημήτρης Γιάννου και Κατερίνα Ιγνατιάδου, έκριναν απαραίτητο να δοθεί μία παράταση τριών ημερών στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων (14 – 17 Σεπτεμβρίου). Την ερχόμενη Τετάρτη, θα υπάρξει επαναξιολόγηση της κατάστασης για να ληφθεί νέα απόφαση.

Την ίδια ώρα, με απόφαση της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση θα παραμείνουν κλειστά έως και την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την επιβολή έκτακτων μέτρων σε Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς. Τα μέτρα, όπως εξήγησε, κρίθηκαν αναγκαία καθώς καταγράφεται τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων που είναι διάσπαρτα στις περιοχές. Από την Παρασκευή οι εν λόγω περιοχές τέθηκαν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων μέχρι την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Task force για τα ύποπτα κρούσματα σε μαθητές και δασκάλους

Την δημιουργία μιας ομάδας διαχείρισης, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση, κατά το πρώτο διάστημα, τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα (14/07), θα συγκροτηθεί μια «task force», με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, της Πολιτικής Προστασία και του ΕΟΔΥ, η επικοινωνία με την οποία θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί στις 9, είτε μέσω τηλεφώνου στα 2131510984, 985 και 986 είτε μέσω email στη διεύθυνση schools@civilprotection.gr.

Θα διευκολύνεται το κλείσιμο του σχολείο εάν υπάρξει κρούσμα, καθώς πλέον δεν θα χρειάζεται Κοινή Υπουργική απόφαση.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας έστειλε εγκύκλιο προκειμένου να γίνουν υγειονομικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία (ημερήσιας, εσπερινά, δημόσια, ιδιωτικά) και τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Ο ρόλος του υπεύθυνου διαχείρισης Covid-19

Σε κάθε σχολείο θα υπάρχει ένας υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του.

Ο υπεύθυνος οφείλει να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό και τους μαθητές για την έγκαιρη αντιμετώπιση των κρουσμάτων. Επίσης, θα έχει την ευθύνη να καταγράφει περιστατικά που σχετίζονται με κορονοϊό καθώς επίσης και της απομόνωσης κρούσματος.

Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος κορονοϊού του κάθε σχολείου θα επικοινωνεί με τους γονείς, τη διεύθυνση του σχολείου, τις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης και υγείας, καθώς και με τον ΕΟΔΥ σε περίπτωση ύπαρξης ύποπτου κρούσματος.

Τέλος, θα είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση του χώρου για την απομόνωση των ύποπτων περιστατικών, καθώς και για την καταγραφή των στενών επαφών των κρουσμάτων.

Τι θα συμβεί αν ένας μαθητής εμφανίσει συμπτώματα

Κάθε μαθητής, εκπαιδευτικός ή μέλος των σχολικών μονάδων, εφόσον εμφανίσει συμπτώματα στο σπίτι, παραμένει σε αυτό και ενημερώνει το σχολείο. Τα συμπτώματα αυτά είναι πυρετός, βήχας, δύσπνοια, ανοσμία/αγευσία, γαστρεντερικά συμπτώματα και απουσία εναλλακτικής διάγνωσης για τα συμπτώματα αυτά.

Αν ένας μαθητής εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα στο σπίτι, τότε ακολουθεί τα παρακάτω βήματα:

  • Άμεση επικοινωνία με την οικογένεια
  • Απομόνωση παιδιού σε ειδικά διαμορφωμένο, καλά αεριζόμενο χώρο μακριά από τα άλλα παιδιά φορώντας μάσκα
  • Τόσο το παιδί, όσο και το προσωπικό που το επιτηρεί φροντίζουν για σχολαστική υγιεινή χεριών και λαμβάνει ενισχυμένα μέτρα (αδιάβροχη ποδιά, μάσκα, προμετπωίδα, γάντια)
  • Επιμελής καθαρισμός χώρου όταν αποχωρήσει το παιδί
  • Στη συνέχεια το παιδί πρέπει να επισκεφτεί γιατρό
  • Αν είναι ύποπτο για λοίμωξη, να γίνει τεστ κατά προτεραιότητα

Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί θα παραμείνει σε απομόνωση κατ΄οίκον και το σχολείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του.

Τι θα συμβεί αν μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού του σχολείου εμφανίσει συμπτώματα

  • Αποχωρεί άμεσα από το σχολείο
  • Σε περίπτωση που έρθει κάποιος να τον πάρει, παραμένει σε απομονωμένο χώρο
  • Επίσκεψη σε γιατρό και εκτίμηση συμπτωμάτων
  • Αν κριθεί απαραίτητο, γίνεται τεστ κατά προτεραιότητα

Και σε αυτήν την περίπτωση, το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του εν αναμονή των αποτελεσμάτων.

Αν το τεστ του μαθητή ή του μέλους του προσωπικού, είναι αρνητικό

Με αρνητικό τεστ οι μαθητές και οι δάσκαλοι μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο, εφόσον περάσουν 24 ώρες χωρίς πυρετό.

Αν το τεστ του μαθητή ή του μέλους του προσωπικού, είναι θετικό

Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση θετικού τεστ πρέπει να ενημερωθεί ο υπεύθυνος κορονοϊού της σχολικής μονάδας και όλοι οι υπεύθυνοι των εξωσχολικών μονάδων.

Πότε μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο το άτομο που εμφάνισε κορονοϊό

Είτε μαθητής είτε εκπαιδευτικός, όποιος εμφανίσει Covid-19 μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο 10 ημέρες από την πρώτη ημέρα που εμφάνισε συμπτώματα.

Απαραίτητο θα είναι να έχουν περάσει 24 ώρες με πλήρη ύφεση συμπτωμάτων, να μην έχει πυρετό και να μη χρειάζεται αντιπυρετικό.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, δεν χρειάζεται να γίνει δεύτερος μοριακός έλεγχος.

Τι γίνεται με τις στενές επαφές κρουσμάτων

Σε περίπτωση κρούσματος, ο υπεύθυνος κορονοϊού της σχολικής μονάδας θα πρέπει να καταγράψει τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί του τουλάχιστον 48 ώρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Αν το κρούσμα είναι μαθητής, τότε ελέγχονται όλοι οι συμμαθητές του που βρίσκονται στο ίδιο τμήμα.

Σε περίπτωση εκπαιδευτικoύ, αν είναι δάσκαλος, τότε πάλι ελέγχονται όλοι οι μαθητές που βρίσκονται στο τμήμα όπου διδάσκει. Σε περίπτωση εκπαιδευτικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γίνεται εκτίμηση κινδύνου για στενές επαφές 48 ωρών, σε συνδυασμό με τον αριθμό των διδακτικών ωρών, τον τρόπο χρήσης μάσκας και τη διάρκεια της επαφής.

Έλεγχος θα γίνεται και σε όσους χρησιμοποίησαν το ίδιο σχολικό λεωφορείο με το ύποπτο κρούσμα.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα προαναφερθέντα άτομα που καθορίζονται ως στενές επαφές θα απομακρύνονται από το σχολείο. Μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο 14 μέρες μετά την επαφή με το κρούσμα. Αν εμφανίσει στενή επαφή συμπτώματα, μόνο τότε θα γίνεται τεστ.

Τι γίνεται στα δύο και στα τρία κρούσματα

Στο δεύτερο κρούσμα, ο υπεύθυνος COVID του σχολείου θα πρέπει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όλη τη σχολική κοινότητα για την καλύτερη τήρηση των μέτρων. Με βάση την εκτίμηση κινδύνου, θα αποφασιστεί σε πόσους θα γίνει τεστ.

Στο τρίτο κρούσμα, τέλος, αν έχουμε τρία επιβεβαιωμένα περιστατικά στην ίδια μονάδα εντός 14ων ημερών, που δεν έχουν οικογενειακή σχέση, δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή εκτός σχολείου, τότε έχουμε συρροή κρουσμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση θα αποφασιστεί το εύρος του εργαστηριακού ελέγχου και η πιθανή διακοπή λειτουργίας της εκπαιδευτικής μονάδας.