Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Έκρηξη στη Βηρυτό: Ο πρόεδρος του Λιβάνου μιλά για «πιθανότητα εξωτερικής ανάμειξης»

Έκρηξη στη Βηρυτό: Ο πρόεδρος του Λιβάνου μιλά για «πιθανότητα εξωτερικής ανάμειξης»

0
Έκρηξη στη Βηρυτό: Ο πρόεδρος του Λιβάνου μιλά για «πιθανότητα εξωτερικής ανάμειξης»

Έρευνα για το εάν η φονική έκρηξη στην αποθήκη του λιμανιού στη Βηρυτό οφείλεται σε αμέλεια, ατύχημα ή πιθανή εξωτερική παρέμβαση – Έκκληση ΠΟΥ για 15 εκατομμύρια δολάρια και της UNICEF για 8,25 εκατομμύρια για βοήθεια
Το ενδεχόμενο εξωτερικής παρέμβασης είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι αρχές του Λιβάνου, για τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Η αιτία δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί. Υπάρχει η πιθανότητα εξωτερικής ανάμειξης μέσω μιας ρουκέτας, μιας βόμβας ή άλλης ενέργειας», δήλωσε ο πρόεδρος Μισέλ Αούν σε σχόλιά του που φιλοξένησαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και επιβεβαίωσε το γραφείο του.

Όπως ανέφερε, η έρευνα για την έκρηξη σε αποθήκη όπου φυλάσσονταν εκρηκτικά διεξάγεται σε τρία επίπεδα. «Καταρχάς, πώς εισήχθη και αποθηκεύτηκε το εκρηκτικό υλικό… δεύτερον, αν η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα αμέλειας ή ατύχημα… και τρίτον η πιθανότητα να υπήρξε εξωτερική ανάμειξη».

«Ζήτησα από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να μας δώσει τις αεροφωτογραφίες για να διαπιστώσουμε αν υπήρξε αεροσκάφος ή πύραυλοι», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Λιβάνου σημειώνοντας ότι, αν το Παρίσι δεν τις προμηθευτεί, τότε η Βηρυτός θα ζητήσει από άλλες χώρες να το πράξουν.

Έκκληση ΠΟΥ για 15 εκατομμύρια δολάρια και της UNICEF για 8,25 εκατομμύρια

Την ίδια ώρα, η φονική έκρηξη έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και επείγουσες ανάγκες σε όλη τη χώρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάνει έκκληση για 15 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στον τομέα υγείας στον Λίβανο έπειτα από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, η οποία σημειώθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης και αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Λόγω της έκρηξης καταστράφηκαν 17 εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν ιατρικές προμήθειες του ΠΟΥ, περιλαμβανομένου προστατευτικού εξοπλισμού, ανέφερε σε ανακοίνωσή του αργά χθες το βράδυ το περιφερειακό γραφείο της υπηρεσίας για την Μέση Ανατολή.

Πέντε νοσοκομεία στην περιοχή που επλήγησαν από την έκρηξη της Τρίτης είτε δεν λειτουργούν ή λειτουργούν μερικώς και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά ιατρικά κέντρα και εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας επίσης καταστράφηκαν ή δεν λειτουργούν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Παράλληλα, ο Οργανισμός, σε συνεργασία με τον Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, σχεδιάζει μια περιβαλλοντική αξιολόγηση των επιπτώσεων των αναθυμιάσεων που προκλήθηκαν από την έκρηξη του νιτρικού αμμωνίου.

Από την πλευρά της, η UNICEF, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, ανακοίνωσε ότι υπάρχει ανάγκη για 8,25 εκατομμύρια δολάρια.

«Οι ανάγκες είναι τεράστιες και άμεσες», δήλωσε η εκπρόσωπος της Unicef Μαριξί Μερκάντο τονίζοντας ότι «έως και 100.000 παιδιά είναι εκτοπισμένα», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μετά την καταστροφή των σπιτιών τους και των σχολείων τους από την έκρηξη. Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε, «χιλιάδες» τεμάχια προστατευτικού εξοπλισμού κατά του κορωνοϊού έχουν επίσης καταστραφεί.

Η Unicef ευελπιστεί να συγκεντρώσει 8,25 εκατομμύρια δολάρια «και αυτή είναι μια πρώτη έκκληση», όπως πρόσθεσε η Μερκάντο.