Δηλώσεις Κοτανίδου: Κάποιοι θεωρούν ότι είναι άτρωτοι και μεταδίδουν τον ιό – Σήμερα ή αύριο πιο αυστηρά μέτρα!

«Δεν υπάρχει ανησυχία ότι ζούμε 2ο κύμα κορονοϊού»

«Την απερισκεψία μερικών το προηγούμενο δεκαπενθήμερο την βλέπουμε τώρα» είπε η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, μετά τη χθεσινή (09.08) αύξηση των νέων κρουσμάτων που έφτασαν τα 203.

«Σήμερα ή αύριο θα πάρουμε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για να ελέγξουμε την ανοδική πορεία των κρουσμάτων. Αν δεν το καταφέρουμε αυτό θα περάσουμε πολύ άσχημο Αύγουστο και φθινόπωρο» είπε.

Μεταξύ των νέων μέτρων συγκαταλέγονται η μείωση του ωραρίου νυχτερινών καταστημάτων, μείωση του αριθμού ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις και τοπικά lockdown όπως στον Πόρο.

«Η πολιτεία έχει κινηθεί πολύ γρήγορα. Το πρόβλημα είμαστε εμείς οι πολίτες που δεν συμμορφωνόμαστε με αυτά που έχει καθορίσει η πολιτεία. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι άτρωτοι και κάθονται και μεταδίδουν τον ιό» τόνισε η καθηγήτρια.

Αυτό που την ανησυχεί περισσότερο, όπως ανέφερε, είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ καθώς το σύστημα υγείας θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα από τις πιέσεις που δέχεται.

Τα πράγματα θα ζορίσουν αν δούμε πολλές εισαγωγές. «Όλοι πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε αυτή τη φάση με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα», είπε. Η κ. Κοτανίδου ευελπιστεί ότι οι ασθενείς που αναρρώνουν δεν θα έχουν στο μέλλον επιπτώσεις από την ασθένεια.

Σχετικά με τη μάσκα είπε ότι είναι αυστηρή σύσταση σε ανοιχτούς χώρους με συνωστισμό.

«Αν δούμε ότι οι άνθρωποι δε συμμορφώνονται θα αναγκαστούμε να κάνουμε υποχρεωτική τη μάσκα και στους ανοιχτούς χώρους» τόνισε.

Όσον αφορά τα σχολεία, είπε ότι θα πρέπει να ανοίξουν στην ώρα τους. «Θα δούμε ποια θα είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία μέσα στον Αύγουστο. Από τον Αύγουστο εξαρτώνται τα πάντα».

Κατά την κ.Κοτανίδου, δεν υπάρχει ανησυχία ότι ζούμε 2ο κύμα κορονοϊού και ενδεχομένως να μην το ζήσουμε ούτε το Σεπτέμβριο.