Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν συνεχιστεί έτσι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, δεν αποκλείεται σε λίγες εβδομάδες να καταγράφονται μέχρι και 600 κρούσματα την ημέρα.
«Για εμάς (τους επιστήμονες) συναγερμός έχει σημάνει εδώ και εβδομάδες, τουλάχιστον από τις 10 Ιουλίου. Σε αναντιστοιχία με τους αριθμούς που βλέπαμε τότε που ήταν γύρω στα 35-40 κρούσματα την ημέρα, αλλά και τη γενικότερη διάθεση που επικρατούσε. Πρέπει να δράσουμε άμεσα όλοι μαζί με συνέπεια και συνέχεια για να δούμε μετά από μερικές εβδομάδες, όχι 2 και 3, περισσότερες, τα νούμερα να κάμπτονται. Μπορεί να δούμε μέχρι και 600 κρούσματα την ημέρα ή και μεγαλύτερο. Και βεβαίως όταν αυτό θα το δούμε μετά από μερικούς μήνες, που δε θα είναι το κατακαλόκαιρο που γυρνάνε όλοι σε ανοιχτούς χώρους, θα συνοδεύεται και από μεγάλο αριθμό βαριά νοσούντων ή ανθρώπων που θα είναι στις ΜΕΘ και θα δίνουν σκληρή μάχη. Ήδη αυξάνονται τα βαριά περιστατικά, πριν από 2-3 εβδομάδες δεν είχαμε στις κλινικές νοσηλευόμενους και τώρα είναι γεμάτες και έχουν ανοίξει κλινικές που είχαν κλείσει και οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχουν αυξηθεί αισθητά. Από εκεί που ήταν μονοψήφιος αριθμός, τώρα είναι διψήφιος», επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Όπως είπε, οι επιστήμονες ζητούν τρία πράγματα: Να φοριούνται μάσκες, να αποφεύγονται οι συναθροίσεις, να τηρούνται αποστάσεις και να εφαρμόζεται σχολαστική υγιεινή των χεριών σημειώνοντας ότι «το τελευταίο είναι το μόνο που έχουμε πετύχει. Τα υπόλοιπα τρία αν τηρηθούν θα διακοπεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού».
Σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού σε γάμους, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τόνισε ότι «θεωρώ πολύ πιθανό να αναθεωρηθεί προς τα κάτω ο αριθμός των καλεσμένων σε κοινωνικές εκδηλώσεις» και συμπλήρωσε ότι όλες οι συναθροίσεις για οποιοδήποτε λόγο είναι επικίνδυνες. Έτσι, πρέπει να τις αποφεύγουμε. «Αν δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε πρέπει να φοράμε μάσκα και να κρατάμε τις αποστάσεις», σημείωσε.
Σε ότι αφορά στα lockdown, ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε ότι «επειδή η χώρα μας έχει ένα μέγεθος τέτοιο, που τα τοπικά lockdowns αν μαζευτούν πάρα πολλά, θα γίνει ένα μεγάλο. Λαμβάνουμε υπόψη μας την οικονομία, αλλά τα lockdowns λειτουργούν αν είναι έγκαιρα. Αν δεν είναι έγκαιρα, δε θα έχουν αποτέλεσμα. Όπως συνέβη και με την Ιταλία και τη Σουηδία που είχαν από 600 νεκρούς ανά εκατομμύριο. Η διαφορά τους είναι ότι η μια δεν πήρε ποτέ μέτρα και η άλλη, η Ιταλία, πήρε δρακόντεια μέτρα, αλλά αργά. Να τηρήσουμε με ευλάβεια τα τρέχοντα μέτρα, να μην πάρουμε μέτρα».
Αναφερόμενος, τέλος, στο άνοιγμα των σχολείων επισήμανε ότι «τα παιδιά έδειξαν το Μάιο ότι προσαρμόζονται καλύτερα από ότι περιμέναμε. Τηρούν τα μέτρα, τα βλέπουν ως παιχνίδι και τα ακολουθούν. Ανάλογα με την κατάσταση που θα επικρατεί τότε, θα δούμε πως θα ανοίξουν τα σχολεία, γιατί πρέπει να ανοίξουν».