Δεν θα ανοίξουν τα σχολεία με «κανονικότητα» στις 7/9 -Τι «βλέπουν» οι Επιδημιολόγοι

Πολλά είναι τα ερωτήματα για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη με δεδομένη μάλιστα και την έξαρση των κρουσμάτων στη χώρας μας το τελευταίο διάστημα.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που ανήκει στην επιστημονική ομάδα του κ. Τσιόδρα κατά τη διάρκεια παρουσίας του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του mega, ρωτήθηκε τι «βλέπει» για το άνοιγμα των σχολείων, που με βάση όσα ισχύουν και αν θα ανοίξουν στις 9/7.

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι προσωπική του άποψη είναι ότι πρέπει να δούμε την κατάσταση με τα δεδομένα του Μαΐου και όχι βάση μια «κανονικότητας», που σημαίνει ότι πρέπει να εξεταστούν πολλές παράμετροι και να παρακολουθούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μέρα με τη μέρα.

Θυμίζουμε, ότι στο υπ. Παιδείας υπάρχει προβληματισμός για τον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο, με τις αποφάσεις -όπως λένε-να βρίσκονται στα χέρια των επιστημόνων.

Το πρώτο κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας την ερχόμενη σχολική χρονιά είναι προγραμματισμένο να ακουστεί στις 7 Σεπτεμβρίου, αν και δεν αποκλείεται να υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο (ή ακόμη και στην ημερομηνία) λειτουργίας τους.

Σύμφωνα μάλιστα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την επιστροφή των μαθητών τον Σεπτέμβριο.
Η πρώτη εναλλακτική είναι να ξεκινήσουν τα μαθήματα με όλους τους μαθητές κάθε τμήματος σε μία αίθουσα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας. Η δεύτερη εναλλακτική είναι να συνεχιστεί η εκ περιτροπής διδασκαλία με επίσης αυξημένα μέτρα προστασίας.

Όπως είπε η υπουργός: «επικρατέστερο αυτή τη στιγμή είναι το πρώτο σενάριο, ωστόσο απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη γιατί σε αυτή την πρωτοφανή πανδημία πρέπει να εξετάζουμε ανά πάσα στιγμή τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Άρα, οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Αύγουστο μαζί με τους ειδικούς».

Σύμφωνα με την ίδια, η ηγεσία του υπουργείου μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα και είναι σε τακτική επαφή και συνεννόηση με όλα τα μέλη της επιτροπής του ΕΟΔΥ προκειμένου να συζητήσει πώς τα δεδομένα αυτά επηρεάζουν τη λειτουργία των σχολείων.

«Σε όλη την κρίση προσαρμοζόμαστε διαρκώς στα επιδημιολογικά δεδομένα και ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε από τώρα να ανακοινώσουμε πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία γιατί θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας και τον μήνα Αύγουστο. Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο» πρόσθεσε.