«Ισχυρό οικονομικό πλήγμα» η ακύρωση της ΔΕΘ λένε τα επιμελητήρια

Αν και αναγνωρίζουν το γεγονός ότι προέχει η δημόσια, τα επαγγελματικά επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης εκτιμούν ότι η ακύρωση της Διεθνούς Έκθεσης, λόγω της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού θα έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για την πόλη. Καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Στην ανακοίνωσή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) τονίζει ότι η ακύρωση της ΔΕΘ είναι «αναγκαία υπό το πρίσμα της πανδημίας», ωστόσο προσθέτει:

«Η κυβέρνηση και η επιστημονική κοινότητα έκριναν ορθώς πως η δημόσια υγεία έχει προτεραιότητα», ωστόσο ακύρωση της 85ης ΔΕΘ συνιστά «δυσμενή εξέλιξη με πολλαπλές οικονομικές και αναπτυξιακές συνέπειες», οι οποίες «για την οικονομία ειδικά της Θεσσαλονίκης έχουν πολλαπλασιαστικό και σωρευτικό χαρακτήρα».

«Προτεραιότητα για τη Θεσσαλονίκη και την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και της χώρας, είναι να διασφαλιστεί η συνέχεια της διοργάνωσης, προκειμένου το 2021 να υλοποιηθεί με ασφάλεια και με το πνεύμα, που την διέπει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών», επισημαίνει επίσης.

Από την πλευρά του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης (ΒΕΘ) μιλά για ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της Θεσσαλονίκης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας, αν και όπως επισημαίνει «η δημόσια υγεία προέχει».

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, σε δήλωσή του επισημαίνει ότι η πανδημία όλο το προηγούμενο διάστημα άφησε έναν «ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στον επιχειρηματικό κόσμο που τώρα δέχεται ένα ακόμη πλήγμα».

Εξηγεί ότι οι βιοτέχνες στηρίζουν τη διοργάνωση της ΔΕΘ και τονίζει ότι «θα πρέπει άμεσα να σχεδιαστούν από την κυβέρνηση ενεργές πολιτικές στήριξης του επιχειρείν της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας».