Δένδιας προς Τουρκία: «Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα»

Δένδιας προς Τουρκία: «Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα» «Η Τουρκία ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα»

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για τις εξελίξεις με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Όπως είπε υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο.

Παρά την προσήλωση της Ελλάδας στο διάλογο η Τουρκία αποφάσισε να προσηλωθεί στην προκλητικότητα, σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα, δεν θα υπάρξει ανοχή». Τόνισε πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Παρά την προσήλωση της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στην γνώριμη παραβατικότητά της, αποδεικνύοντας ότι οι δηλώσεις της για διάλογο ήταν προσχηματικές και ανειλικρινείς» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, η Τουρκία ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα, εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων, εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρολό δρα έκτος πλαισίου διεθνούς δίκαιου».

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως η Ελλάδα -μέσω του υπουργού Εξωτερικών- θα ζητήσει την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.