Μια παγίδα θερμίδων που πρέπει να προσέχετε στις διακοπές

Μπορεί να μην είχε περάσει ποτέ από το μυαλό σας, αλλά η ταχύτητα με την οποία τρώνε οι συνδαιτυμόνες σας μπορεί να σας ωθήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού και θερμίδων.

Τώρα που λόγω καλοκαιριού και διακοπών βρισκόμαστε συχνά με φίλους έξω για φαγητό, δώστε προσοχή σε ένα σημείο που ενδεχομένως να σας επηρεάζει στον τρόπο που τρώτε: πόσο γρήγορα τρώνε οι άλλοι.

Αν βγείτε με κάποιο φίλο για φαγητό και σε μισό λεπτό έχει αδειάσει τη μισή σαλάτα και την τυροκαυτερή, το πιθανότερο είναι να αδειάσετε εσείς γρήγορα την άλλη μισή. Αυτό συμβαίνει καθώς σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται πως αισθανόσμαστε πίεση να φάμε όπως ακριβώς και η παρέα μας. Ειδικά σε παρέες γυναικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια του φαγητού, η μία επηρεάζεται από την άλλη και αν η παρέα δεν είναι κατάλληλη, οι έξτρα θερμίδες… καιροφυλακτούν.

Πώς θα σωθείτε από αυτή την παγίδα, ειδικά τώρα στις διακοπές; Υιοθετήστε συνήθειες που σας βοηθούν να καθυστερήσετε τη διαδικασία του φαγητού με φυσικό τρόπο. Χρησιμοποιήστε, για παράδειγμα, chopstick ή δοκιμάστε να φάτε με το χέρι που δεν σας βολεύει πολύ και φροντίστε να παίρνετε μια βαθιά ανάσα πριν την κάθε σας μπουκιά, εκτιμώντας την πείνα σας. Στην κλίμακα 1 ως 10, όπου 1 είναι η απόλυτη πείνα και 10 το τεράστιο φούσκωμα από το φαγητό, πρέπει να ξεκινήσετε να τρώτε στο 3 («πεινάω») και να σταματάτε στο 6 («νιώθω ελαφρύς και γεμάτος ενέργεια»). Για να το πετύχετε, όμως, αυτό, πρέπει να τρώτε αργά και να δίνετε χρόνο στον εαυτό σας να ακούει το σώμα σας και να καταλαβαίνει αν έχει χορτάσει, για να σταματήσει εγκαίρως.