Aντιδρούν στις επενδύσεις ΑΠΕ πέριξ βοσκοτόπων οι κτηνοτρόφοι Κοζάνης και Εορδαίας

Aντιδρούν στις επενδύσεις ΑΠΕ πέριξ βοσκοτόπων οι κτηνοτρόφοι Κοζάνης και Εορδαίας

Κίνδυνο αφανισμού της κτηνοτροφίας σε περισσότερα από δέκα χωριά στις περιφερειακές ενότητες της Κοζάνης και της Εορδαίας, εξαιτίας του ζωηρού ενδιαφέροντος, που εκδηλώνεται περιμετρικά του «Βουρίνου» όρους, για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διαβλέπουν οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι βοοτρόφοι της περιοχής.

Η απειλή για το τοπικό ζωικό κεφάλαιο, όπως κατήγγειλαν το μεσημέρι της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου, σε σχετική εκδήλωση διαμαρτυρίας μαζί με τα ζώα τους στο υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο των Λιβερών Κοζάνης, προέρχεται από το γεγονός ότι οι προωθούμενες επενδύσεις, χωροθετούνται σε μια περιοχή που χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος, με συνέπεια να στερούν από τα κοπάδια κρίσιμο βιότοπο αλλά και να τους δυσχεραίνουν την πρόσβαση σε νερό.

«Στην ουσία μας εκτοπίζουν από έναν κατ’ εξοχήν βοσκότοπο, όπου τη στιγμή αυτή εξυπηρετούνται περίπου 10.000 αιγοπρόβατα και σχεδόν άλλες 1.000 αγελάδες ελευθέρας βοσκής, προκειμένου να αναπτύξουν φωτοβολταϊκά, χωρίς καν να μας ρωτήσουν, να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να συνυπάρξουμε», ανέφερε στο Agronews, ο βοοτρόφος, Χαράλαμπος Τσανίδης, από τον οικισμό Λιβερά.

Ιδιοκτήτης, ο ίδιος, εκμετάλλευσης με 300 αγελάδες ελευθέρας βοσκής, υποστήριξε πως από τα περίπου 15.000 στρέμματα του βοσκότοπου της ευρύτερης περιοχής πέριξ του «Βουρίνου», φημολογείται ότι ήδη έχουν δεσμευτεί γύρω στα 9.000 στρέμματα για φωτοβολταϊκά πάρκα.

«Αν υλοποιηθούν αυτές οι επενδύσεις πάμε χωρίς καμία αμφιβολία για τον πλήρη αφανισμό της τοπικής κτηνοτροφίας» ανέφερε ο κ. Τσανίδης, διευκρινίζοντας πως εκτός από τα Λιβερά θα επηρεαστούν εξίσου και οι οικισμοί Σιδερά, Ανθότοπος, Κηπάρι, Αλωνάκια, Ξηρολίμνη, Κοκκιναράς, Γαλατινή και Εράτειρα, καθώς γειτνιάζουν με το «Βουρίνο» και φέρνουν τα κοπάδια τους στο συγκεκριμένο βοσκότοπο.

«Μας ξεκληρίζουν και θα μας στείλουν μετανάστες μαζί με τα παιδιά μας» ανέφερε από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Τοπαλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κοζάνης και Περιχώρων «Ο Βουρίνος», που αριθμεί ως μέλη πάνω από 150 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και έχει σηκώσει το «λάβαρο» των αντιδράσεων.

Στην περίπτωση της επένδυσης στα Λιβερά, όπου προωθείται από τα ΕΛΠΕ κι έναν γερμανικό όμιλο η κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκο ισχύος 204 MW (σ. σ. υπάρχει η πληροφορία ότι τα εγκαίνια θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, παρουσία και του πρωθυπουργού), ο κ. Τοπαλίδης υποστήριξε πως έχουν δεσμευτεί 4.500 στρέμματα, ενώ άλλα 800 στρέμματα παραχωρήθηκαν στην εταιρεία «Νοτιάς» για ένα δεύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον οικισμό Σιδερά. «Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, θα κατακλύσουν όλο τον βοσκότοπο», επισήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, διότι με τον τρόπο που πραγματοποιείται η χωροθέτησή των φωτοβολταϊκών, μας αποκόπτουν την εύκολη πρόσβαση στο σημείο που υπάρχει το νερό για το πότισμα των κοπαδιών». Επί του συγκεκριμένου ο κ. Τσανίδης τόνισε ότι τα κοπάδια από τα Σιδερά και τα Λιβερά θα χρειάζονται σχεδόν μισή ημέρα για να φτάσουν στις ποτίστρες και «αυτό είναι αδύνατο».

Αμφότεροι οι συνομιλητές μας φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν πως επί της αρχής δεν είναι ενάντια στις επενδύσεις, τις οποίες χρειάζεται ο τόπος, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για «πράσινες» επενδύσεις και ότι οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις τους έχουν να κάνουν με την επιλογή του βοσκοτόπου για την ανάπτυξή τους.

«Να πάνε σε άλλα σημεία που δεν ενοχλούν τους κτηνοτρόφους, ας πάνε στα ορυχεία ή όπου αλλού θέλουν, εδώ που ήρθαν μιλάμε για ένα κακούργημα ενάντια στη φύση», δήλωσε ο κ. Τσανίδης και υποστήριξε πως «με τα συμβόλαια που υπογράφουν για 20 χρόνια, στραγγαλίζουν το δικαίωμα των νέων ανθρώπων στις κοινότητές μας που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία και τους στέλνουν μετανάστες, χωρίς να ανοίγει ρουθούνι».

Όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις των κτηνοτρόφων, ο κ. Τοπαλίδης ανέφερε πως ήδη έχει υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά από το Σύλλογο Κτηνοτρόφων Κοζάνης και Περιχώρων «Ο Βουρίνος» για την επένδυση στο Σιδερά και σχεδιάζεται να γίνει κάτι ανάλογο και για το πάρκο των ΕΛΠΕ στο Λιβερά.

Εν τω μεταξύ και στην γειτονική κοινότητα Μαυροδεντρίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ Κοζάνης, οι αντιδράσεις για τις ΑΠΕ συνεχίζονται, με τους κατοίκους και το τοπικό συμβούλιο να λένε «όχι» στην εκμίσθωση εκτάσεων του χωριού για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου.